NOBELMUZIEK
(06) 55 83 18 91
info@timnobel.nl

Crossroads

CD release NedSym Lite

lees meer

Bio

Tijdens mijn lagere schooltijd kreeg ik piano -en celloles. Op de middelbare school speelde ik basgitaar in verschillende bands. Op mijn 15e begon ik met contrabas en in 1986 volgde ik de vooropleiding contrabas klassiek bij Peter Korpershoek in Groningen. Tegelijkertijd volgde ik lessen bij jazz contrabassist Jan Voogd. Vervolgens studeerde ik contrabas lichte muziek aan het Hilversums Conservatorium bij Victor Kaihatu en Rob Langereis. In 1991 begon ik met mijn studie klassiek contrabas aan het Hilversums Conservatorium bij Peter Jansen. Na het conservatorium volgde ik lessen bij onder meer Peter Korpershoek.

Vanaf eind jaren '80 ben ik actief in jazz ensembles. Aanvankelijk speelde ik in bands als 56 (oude stijl) en The Dutch Palladium Orchestra en werkte ik verder samen met musici als Sjoerd Dijkhuizen en Han Sonneveldt. Vanaf halverwege de jaren '90 speelde ik regelmatig zigeunerjazz met het Armando Quartet. Ook speelde ik in die tijd met het Lils Mackintosh Quintet en verzorgde met Bas van Lier op de vrijdagavonden jazzconcerten in het Amsterdamse Toomler. Hierbij speelde ons jazztrio met een keur aan jazzsolisten waaronder Benny Bailey, Phillip Harper, Hans Dulfer, Jarmo Hoogendijk, Ben van der Dungen, Ben Herman, Jesse van Ruller en vele anderen.

Op het gebied van de klassieke muziek deed ik mijn eerste professionele orkestervaring op als remplacant bij het Radio Filharmonisch Orkest. Niet veel later, vanaf 1996, begon ik ook te remplaceren bij het Noord Nederlands Orkest, waarbij ik tegenwoordig nog steeds vaak te horen ben. In 2001 kreeg ik een vaste aanstelling bij het Orkest van het Oosten als contrabassist.

De combinatie van jazz en klassiek bracht me op bijzondere plekken. Zo werkte ik mee aan cross-over concerten in kleine bezetting met de wereldberoemde sopraan Jessye Norman op o.a. de Salzburger Festspiele. Doordat ik zowel de jazz- als klassieke contrabas beheers, is het spelen van Argentijnse tango en zigeunermuziek voor mij een vanzelfsprekende keuze. Verder speel ik met Sergei Bolotny, Rob van der Vlugt en Gertie Bruin in klezmergroep Attenoje en werk ik veel samen met violist Willem Wolthuis. In 2011 richtte ik het ensemble Lite op, het lichte ensemble van het Orkest van het Oosten. Voor dit ensemble schrijf ik ook eigen stukken en verzorg de arrangementen.

Naast mijn werk als uitvoerend musicus schrijf ik eigen muziek en teksten. Ook houd ik me bezig met educatie, geef workshops songwriting en schreef ik de muziek voor Het Raadselconcert, een intaractieve muziekvoorstelling voor het basisonderwijs.